sunnuntai 28. lokakuuta 2012

Pataa pakkasella

Syksy sai taas. Pakkaset alkoivat ja takan lämmminttäminen. Samalla lämmöllä kypsyy sapuska. Helpösti ja energiatehokkaasti.
Viiime yönä oli pata takassa. Hyvin paljon samankaltaista kasvispataa tein kuin monesti aikaisemminkin. Ihan samanlaista en osaisi kahta kertaa tehdä.Tämähän onkin kotiruuan viehätys.

Pata-ainekset ovat pääosin kotoperäisiä (endeemisiä), osin lähikaupasta. Tällaisia; määriä en mitannut enkä punninnut, taaskaan. Patani vetää n. 3 litraa, joten juureksia lienee n. 2,5 kiintokuutiodesimetriä.

Kotoa:
- Porkkanaa eniten. Sitä on kolmen väristä, normaalia, keltaista ja tummaa.
- Lanttua vähemmän.
- Lehtikaalta
- Purjoa
- Tomaatteja
- Persiljaa
- Salviaa
- Rakuunaa
- Lipstikkaa
- Korianteria
Kaupasta;
- Kinkkusiivuja (300 g)
- Hapanimeläkastiketta puoli purkillista (n. 1 dl)
- Hunajaa pari-kolme ruokalusikallista
- Pippuria myllystä maltillisesti.

Tältä pata näytti uuniin mennessä:
Lunta on. Lehtikaali näyttää kasvimaalla hyiseltä.
Mutta sulatettuna ja huuhdeltuna salaattilautasella paljon paremmalta. Persiljan, tuossa kaalin rinnalla, kaivoin myös hangesta.
Kyllä lähti nälkä.
Pata oli uunissa yli yön. Lämmitin takan alkuiltapäivällä, joten tulikuuma ei uuni enää illalla ollut. Pitkä paistoaika kypsytti juurekset ihan sopivasti. Lähes pillillä syötävän pehmeitähän ne saavat olla.

Hunajaa en ole ennen patoihini pannut. Hyvin sopii se. Makean elämän kannattaja kun olen. Enemmän laitan seuraavalla kerralla.