torstai 8. marraskuuta 2012

Porkkanaleipä

Porkkana  kasvoi hyvin. Jokainen yksilö ei tosin kasvanut muotovalioksi. Oli myös monihaaraisia, keskenkasvuisiksi jääneitä ja halkeilleita.
Lihakauppias jauhaa huonomman näköiset lihat jauhelihaksi. Kriittiselleki kuluttajalle ne menevät siinä muodossa täydestä. Samalla menetelmällä huijasin itseäni porkkanapoloisten suhteen. Leivonnaisten joukkoon pesin, putsasin ja jauhoin epäesteettisiä juuresyksilöitä.

Porkkanasämpylöitä olen kuullut kehuttavan. En muista maistaneeni. Siksi niitä täytyi tehdä. Reseptin löysin netistä, muistaakseni Kotikokin sivuilta. Mutta koska koe-eräni ovat aina erikoiskokoisia, suurensin löytämäni ohjjeen triplaksi. Hiukan jouduin myös soveltamaan. Tällainen siitä tuli:

1.5 l vettä
2 pussia kuivahiivaa
2 tl suolaa
1.5 dl siirappia
3 dl rypsiöljyä
1.5 l lihamyllylllä jauhettua porkkanaa
2 kg sämpyläjuhoja
n. 1 kg hiivaleipäjauhoja
n. 1 kg vehnäjauhoja.

Porkkanaa yriti ensin raastaa monitoimikoneellani. Ei luonnistanut. Porkkanat olivat niin pientä silppua, että vain osa meni raastinterän läpi. Jämäpalat jäivät pyörimään terän päälle, syöttösuppilotason ja terälevyn väliin. Tuskaannuin ja vaihdoin raastimen lihamyllyyn. Se toimi moitteetta.
Toinen takaisku tuli jauhovarannoissani. Sämpyläjauhoja oli kaapissani vain vaivainen kahden kilon pussi. Korvasin puutteen hiivaleipä- ja vehnäjauhoilla.

Leipomisessa ei ole mitään erikoista.
Veden lämmitin kättä lämpimämmäksi. Kuivahiiva kestää ainakin 40 astetta.
Hiivan herätin vesitilkassa. Otin lämmintä vettä juomalasiin, sekoitin hiivajauheen siihen ja lisäsin ravinteeksi teelusikallisen sokeria. Kun lasin sisältö kuplii ja pyrkii ulos lasista, olen varma, että hiiva on toimivaa.
Sekoitin hiivan, suolan, siirapin, öljyn ja porkkanan isossa (10 l) astiassa vispilällä veden sekaan.
Jauhoja lisäsin vähitellen ja sekoitin vispilällä. Kun vispaus kävi työlääksi vaihdoin työkaluksi nyrkkini. Vaivasin jauhoja taikinaan "sopivan" paljon. Kun taikina alkaa irroya kulhon reunasta, on taikina tarpeeksi sakeaa. Liian jäykkä kohoaa huonosti..
Kohotuspaikkana sähköuuni on mainio. Laitan liinan kulhon päälle, taikinan uuniin ja uunin pienimmälle löytyvälle lämmölle ja kiertoilmamoodille. Kun taikina on paisunut kaksinkertaiseen tilavuuteen voi alkaa laepomisen.
Jauhoja levitin pöydälle, taikinan kumosin jauhoille ja jaoin sopivan kokoisiin osiin. Olisin voinut tehdä sämpylöitäkin mutta en viitsinyt.  Tein leipiä. 8 kpl.  Siis 4 pellillistä. 2 uunillista.
Annoin leipien kohota tunnin verran, sillä kohotusaikana paistoin pari pellillistä porkkanakakkua.
Leivät sivelin kananmunalla ja paistoin 225 asteessa n. 20 minuuttia, siis sopivan ruskeiksi.

Tuo porkkanakakku on muuten linkin ohjeen mukainen, mutta kesäkurpitsaraasteen korvasin porkkanalla.
Ja annos on tietysti triplakokoinen. Siitä tulee sopivasti kaksi syvää uunipellillistä. Pellit on helppo leivinpaperittaa. Säästyn uunivuoan voitelulta ja pesulta.

Maistelin leipää kolmella eri tavalla: pelkältään, levitteellä ja levitteellä + juustolla.
Leipä ja levite oli parasta.

Santiskupilla söin sitten leipää ja kakkua.