perjantai 17. helmikuuta 2012

Jauheliha(sieni)kastike

Kilo nötköttiä on melko paljon, yhden ihmisen kastiketarpeeksi. Varsinkin, kun kastikkkeseen lisätään sieniä.
Paikallisessa, ulkomaalaisomisteisessa ruokakaupassa oli nautajauheliha tarjouksessa. Ja lisäksi muita mielenkiintoisia tuotteita. Sorruin.

Kellarissa on joitain vielä syötäväksi kelpaavia kasviksia, joita kannattaa käyttää pikapuolin. Ennenkuin itsekseen prosessoituvat maanparannuskelpoiseen olomuotoon. Perunoille ja porkkanoille siis kastiketta yritin laatia seuraavista alkuaineista:
tuli, maa, vesi ja ilma.

Jotka olivat jalostuneet tällaisiksi raaka-aineiksi ennen ruuaksi muuntumistaan:
Ruokaöljyä, n. 2 rkl
Nautajauhelihaa 1 kg
Kangasrouskua n. 1 dl
Rusko-orakasta n. 2 dl
Purjoa, 3 keskikokoista
Sipulia, 2 pienehköä
Suolaa, n. 2 tl
Vettä, n. 2 dl
Tomaattimurskaa, 1 tetra, 500 g
Soijakastiketta loraus, ehkä 3...5 rkl
Valkopippuria, n. 1 tl
Cayennepippuria, vähän vähemmän
Hot and sour paste, Tom Yum'ia, n. 1 tl
Korianterin siemeniä n. 1 tl morttelissa hienonnetuna
Basilikaa n. 1 rkl silppuna
Oreganoa n. 1 rkl silppuna
Rosmariinia  n. 1 rkl silppuna
Timjamia n. 1 rkl silppuna
Salviaa n. 1 rkl silppuna
Kookosmaitoa, 1 purkki, 4 dl

Kaikki aineet ovat lähiruokaa; kenokirjoitetut omalta pihalta tai lähimetsästä, pystykirjaimiset lähikaupasta.

Kypsytin jauhelihan pannulla mureäksi, siis itrtonaiseksi, murulliseksi. Silputut pakastesienet lisäsin pannulle. Koska olin paistellut ja haihduttanut niistä nestettä ennen pakastusta, ne olivat jo esikypsentyneitä, pitempää kypsennystä eivät siis kaivanneet.
Tässä vaiheessa paistinpannun reunat alkoivat näyttää matalilta, otin siis kattilan käyttöön.
Kuullotin sipuli- ja purjosilpun öljytilkassa. Kumosin paistipannullisen sekaan. Lisäsin suolan, veden, tomaattimurskan ja soijakastikkeen. Seuraavana yrtit ja lopuksi kookosmaidon. Sitten maistelin ja miedoksi tuomitsin. Lisää potkua yritin saada cayannepippurilla ja jääkaappiin unohtuneella tulitahnalla.
Keittelin viitisen minuutti hiljaisella lämmällä ja haudutin vartin verran.

Sitten maistelin, keitettyjen perunoiden ja porkkanoiden kera.


Itsekritiikkiä: enemmän olisi saanut olla makua. Joko vähemmän jauhelihaa, tai lisää muita makuaineita.
Sieniä ainakin tuplamäärä. Sienen makua ei juuri huomaakaan.
Yrteistä sama kommentti.
Lihaliemikuutio tai lipstikka olisi voinut antaa lisämakua.
Pippuria tai tabascoa joudun ja pystyn lisäämään lautasellekin.
Persilja unohtui. Sitä minulla on runsaasti pakasteena, joten lisään jatkossa.
Etikkakurkkua ja -punajuurta minulla on kellarissa, pitää muistaa jatkossa lisätä lautaselle. Puolukkasurvosta aion myös kokeilla.

Kastiketta tuli yllättävän paljon, n. 2,5 litraa. Pakastin n. 2 l. Pitäisi sen kestää pakastamisen, koska kastikkeessa ei ole maitoa. Mainitsemiini jatkokokeiluihin on siis hyvä mahdollisuus. Perunoita ja porkkanoita on vielä paljonkin, omaan käyttöön. Vieraille niitä ei enää kehtaa tarjota. Alkavat pehmetä vanhetessaan, kuin oma päänikin.