tiistai 25. joulukuuta 2012

Joulupöytä, aattopäivä

Aattona, saunan jälkeen nautimme jouluaterian. Aattohan ei ole varsinainen juhlapäivä, joten tarjonta oli lajivalikoimaltaan niukahko.
Vasemmalla on tyttäreni tekemiä kynttilöitä, itse punoton sydämen ympärillä mehiläisvahaa. Nautimme näitä näkö- ei makuaistilla.

Lohi on graavattu edellisenä iltana.

Laatikoita paistelin viikolla valmiiksi. Edellisvuoden resepteillä niitä tein, lähes tarkalleen. Hiukan oli eroja tilavuuksissa. Ja lanttulaatikossa. Unohdin ottaa perunasosetta sivuun lanttulaatikon miedontamista varten, enkä uutta sosetta viitsinyt keittää. Laitoin loput nauriit perunan sijaan. Eihän niitä ollut paljoa alun perinkään. Viimeisiä aikoja oli käyttää ne nyt. Hiukan oli jo pehmenneitä joukossa, heitin ne kompostiin.
Vuo'issa on molemmissa kahta lajia, kovin paljoa ei kaksi ihmistä jaksa kerralla syödä.

Kinkku on ostettu valmiiksi paistettuna, pieni mutta ylikypsä.

Kasslerpaisti on myös valmiiksi savustettu ostettaessa.

Sinappia makeutettiin hiukan hunajalla ja vesitilkalla.

Voi on ihan paketista lohkaistu

Maksalaatikko on valmiina ostettu.

Kotikaljaa tein alkuviikolla takapajulampi.blogspot.fi sivulta löytyvän ojeen mukaan. Lisäsin ohjeeseen ruokalusikallisen katajanmarjoja. Eivät haitanneet makua, mutta eivät juuri parantaneetkaan. Pitäisi lisätä määrää. tai ehkä oksankärkkiä joukkoon seuraavalla kerralla.

Mallasleipäset ohjeen kirjoittaja leipoi aamusella.

Ja onhan vielä mustaherukkahyytelöä. Se on toissasyksyistä. Hyvin oli viimeinen purkki säilynyt jääkaapissa. Tästä en löytänyt päiväkirjamerkintää, mutta menetelmä on sama kuin puolukkahyytelöä keitettäessä. Puliraa'an puolukan tilalla käytetään vain puoliraakaa mustherukkaa.


Iltasella keitimme vielä kahvit.
Piparit olivat pakstimessa valmiina, omatekoisia toki.

Tortut teimme helposti valmistaikinasta. Voitaikina on torttutaikinaa parempaa. Täyte on myös valmista, putkiloista puserrettua luumu- tai omenahilloa.

Pullat leivoin eräällä reseptimuunnelmalla:
1,3 litraa juustoheraa (tyttäreni teki kotijuustoa leipomispäivänä)
3 kananmunaa
2 palaa tuorehiivaa
5 dl sokeria
1 tl suolaa
2 dl soijajauhoja
n. 2 - 3 kg vehnäjauhoja (en mitannut, sormituntumalla)
500 g leivontamargariinia
Täytteenä:
Syksyllä keittämääni omenasosetta
tai puolukkasurvosta (2 dl) sokeroituna (1 dl) ja vehnäjauholla (2 rkl) suuruestettuna.

Lämpimän heran sekaan murensin hiivan, sekoitin sokerin ja soijajauhon ja puolet vehnäjauhoista.vispilällä. Tämä raski sai kohota liinan alla lämpimässä paikassa (takan päällä) tunteroisen. Sen jälkeen vaivasin sekaan loput jauhot, joiden mukaan tuli suola ja lopuksi huoneen lämmössä pehmenneen margariinin. Taikina sai kohota taas liinan alla n. kaksinkertaiseen tilavuuteen (reilun puoli tuntia).

Pyörittelin pullia (72 kpl), jotka saivat kohota leivinpaperilla, liinan alla taas puolisen tuntia.
Osan pullista voitelin kananmunilla ja koristelin raesokerilla ja paistoin 225 asteessa sopivan ruskeiksi (olisiko mennyt parikymmentä minuuttia uunillisessa).
Luppuihin painelin juomalasin pohjalla kuopan. Voitelin reunat kananmunalla ja täytin kuopan joko puolukkasurvoksella tai omenasoseella. Ja uuniin nekin paistumaan vuorollaan.

Syöpöyttely teki jouluisen olon, ähkyn. Mutta sellaisen sopivan. Ei tuskaisaa vaan mukavan täyteläisen.