sunnuntai 2. joulukuuta 2012

Ruispiparit, Porkkana-piimäkakku, porkkanainen jästileipä, proteiinirieska

Tyttäreni, Taka-Pajulampiska, kävi. Oli kylillä, veljentytärtään kaitsemassa. Vanhempansa pikkujoulujuhlivat. Samalla reissulla oli helppo käydä vanhaa isäänsä moikkaamassa. Ruuanlaitoksi ja leipomiseksihan se meillä meni taas.  Jutustelun ja muun viihdykkeen ohessa.
Pari yötä viihtyi tytär luonani. Sopiva aika, ainakin vanhan sanonnan mukaan. Kalat ja vieraat alkavat haista kolmantena päivänä. Vaikka eihän se sana tässä tapauksessa päde. Ei oma tytär ole vieras.


Lauantai-iltana lämmitin takan ja pyöräytin muutaman proteiinirieskan. Linkin jutussa paistoin leivät nuotiolla, mutta paremmin se onnistuu uunissa. Tähän tapaan.


Sunnuntaina sitten oikein urakoimme. Porkkana-piimäkakku on lähes tällainen. Lehdestä varastetun ohjeen kesäkurpitsan vaihdoin porkkanaan, triplasin määrät ja paistoin korkeareunaisilla uunipelleillä. Triplasta saa sopivasti kaksi pellillistä.


Toisena lajina tänään oli porkkanainen jästileipä, lähes tällainen. Pienillä muutoksilla, tietysti. Tällaisella reseptillä:

1.5 l vettä
2 pussia kuivahiivaa
2 tl suolaa
6 rkl siirappia
1.5 dl rypsiöljyä
1.5 l lihamyllylllä jauhettua porkkanaa
3 dl ruisjauhoja
3 dl vehnäjauhoja
3 dl ohrajauhoja
3 dl kaurahiutaleita
3 dl auringonkukan siemeniä
n. 3 kg hiivaleipäjauhoja. Näitä en mitannut, mutta määränhän tuntee jauhopeukalossaan. Sitten kun taikina alkaa irrota kulhosta vaivattaessa on jauhoja riittävästi.

Taikinointi, kohotus ja paistaminen ovat ihan normaalit, ylläolevan linkin mukaiset touhut.
Nyt kokeilin paistamista silikonivuo'assa. Ei olisi  kannattanut. Raa'aksi jäi. Lämpöä tai paistoaikaa olisi pitänyt olla enemmän. Neljä normaalia leipää onnistui kyllä ihan hyvin.



Ja sitten päivän pääasiaan: piparit. Vaikeushan tässä on ajoitus. Taikina piti tehdä jo eilen. Lepäsi yön yli jääkaapissa.
Taikina muistuttaa tavallista piparitaikinaa, paitsi jauhojen kohdalta: vehnäjauho vaihdetaan ruisjauhoon. Lisäksi ainemääristä tuli vähän hassuja, koska jääkaapissa sattui olemaan 200 g voita. Lunttiohjeemme olisi vaatinut vain 125 g. Siksi kerroimme luntin määrät 1.6:lla.

200 g voita
1.6 dl sokeria
1.6 dl siirappia
3.2 tl jauhettua kanelia
1.6 tl inkivääriä
1.6 tl pomeranssinkuorta
0.8 tl neilikkaa
1.6 kananmunaa
7.2 dl ruisjauhoja
1.6 tl soodaa.
(0.4 kourallista mantelirouhetta)


Kiuehauta voi, sokeri, siirappi ja mausteet kattilassa. Anna seoksen jäähtyä. Lisää munat. Sekoita jauhot ja sooda keskenään ja lisää taikinaan. Lisää mantelirouhe. Sekoita tasaiseksi.  Anna kovettua jääkaapissa yön yli.

Lohkaise taikinasta sopiva (esim nyrkin kokoinen) pala ja kaulitse se  jauhotetulla pöydällä 2 - 3 mm paksuksi levyksi. Painele muotilla haluamiasi hahmoja ja nosta ne paistopellille (leivinkaperi pellillä).
Paista uunin keskitasolla 200 asteessa 5 - 8 min.

Tärkeää: muista maistella taikinaa leipoessasi. Ja säästää sitä hiukan myöhempään herkutteluunkin.

Mantelirouheen lisäsimme taikinaan ihan hetken mielijohteesta. Ei se haitannut makua, päinvastoin. Piparien ulkonäöstä tuli hiukan rokonarpinen. Mutta elävä, mielenkiintoinen sekin. Ei kaduta.


Ja tässä näyte kaikista yllämainituista herkuista: