Ruuanlaittoasioissa auktoriteettien ykkönen on Kolmonen.
Pihvinpaiston perustietoa hain Hänen sivuiltaan. Taas oli oppi hyvääkin parempaa.
Hamsteri, minä!
Pakkasessa on vielä vaikka mitä viime syksyltä. Niinkuin sieniä, yrttejä, ymssejä. Perunaakin on kellarissa, vaikka piti sitä viime kesänä kasvattamani vain maalta syötävään tarpeeseen. Tuli vähän enemmän. Eikä pieni perhe mahottomia saa syödyksi. Kiireesti pitäisi niitä pois käyttää ennen uutta satoa. Siksi tein tällaisen aterian.
Ja hengenpitimiksi. Vaikka olisi pakastimessa valmiitakin annoksia ollut. Jääkööt ne pahan kiirepäivän varalle. Nyt söin näitä, ja pakastin loput. 6 annosta näistä tarpeista tuli
Muusi:
5 isohkoa perunaa
2 isoa porkkanaa
1 iso sipuli
Keitinvesi ja suolaa
2 rkl voita
2 dl kevytmaitoa
2 rkl timjamisilppua pakastimesta
1 rkl basilikasilppua pakastimesta
4 rkl persiljasilppua pakastimesta
Perunamuusiin sotkin harvemmin käytettyjä aineita, siksi sille piti hiukan poikkeava nimi keksiä.
Kuoritut, lohkotut porkkanat laitoin ensin suolattuun keitinveteen kypsymään, koska ne pehmenevät perunoita hitaammin. N. 5 min myöhemmin lisäsin kuorititut, lohkotut perunat. Kun kaikki me olimme ihan pehmeitä, valutin veden kattilasta ja muusasin kasvit perunanuijalla. Sauvasekoitin olisi toinen työväline, mutta koska se hienontaa perunoiota helposti liikaa - pussimuusin makuiseksi liisteriksi - se on huonompi vaihtoehto.
Sitten ihan hienoksi hakattu sipuli sekaan, samoin kuin muutkin aineet. Kiehautus, virta pois levyltä ja kattila sai jäädä levylle muhimaan.
Sienikastike:
2 dl haaparuoskua
2 dl vaaleaorakasta
1 keskikokoinen sipuli
1 rkl vaaleaa suurustetta
2 dl kookosmaitoa
2 dl ruokakermaa
1 rkl voita
1 lyhyt loraus oliiviöljyä
1/2 tl suolaa (arvio)
1/2 tl mustapippuria (myllystä tämäkin, siis arvio)
1 rkl rakuunasilppua pakastimesta
2 rkl timjamisilppua pakastimesta
Sienet ryöppäsin syksyllä ennen pakastusta, joten ne olivat esivalmisteita. Aloitinkin siksi sipulisilpun kuullotuksella voi-öljyseoksessa. Sitten sienet pannulle ja hetki kiehutusta. Seuraavaksi suuruste, ruokakerma ja kookosmaito. Sitten suola, pippuri ja lopuksi yrtit. Ja virta pois levyltä, hetki hämmentelyä ja kannen alle muhimaan, odotellessa pihvien paistumista.
Pihvit:
6 kpl porsaan ulkofilepihvejä
Voita
Oliiviöljyä
Suolaa
Mustapippuria
Painelin pihvit leveämmiksi kämmenellä (laiskuuttani, en niin hienosti kuin Kokki Kolmonen neuvoo). Mylläsin pari kierrosta pippuria pinnalle, voita ja öljyä kuumalle (ei kuitenkaan tuliselle, oli 3-asennossa 6-pykäläisellä asteikolla) ja puolet pihveistä pannulle pippuroitu puoli alaspäin. 3 minuuttia paistamista, pippuria yläpuolelle ja pihvin kääntö. Taas 3 minuuttia ja loppuvaiheessa suolaa puoli kierrosta kullekin pihville loppuvaiheessa. Ja sitten sama toiselle kolmen pihvin satsille.
Sitten kasasin annoksen lautaselle ja söin sen suuhuni. Hyvin maistui.