Oikean sadonkorjuuajan määrittäminen on vaikeaa amatöörille. Toisaalta-toisaalta-tilanne.
Jotkin kasvit paleltuvat, alkavat pilaantua, lakastua tai mädäntyä, jos saavat olla liian pitkään maassa. Myös taudit tai muut tuholaiset saattavat hyökätä niiden kimppuun.
Jos viljelykset taas kerätään liian aikaisin talteen, saattaa kasvu olla vielä kesken, tai kellari liian lämmin.
Ja sitten puutetta saattaa olla omasta harrastusajasta ja varsinkin henkilökohtaisista energisyysinnostuspuuskista.
Oikean ajankohdan valitseminen on siis arpapeliä. Liian myöhäisen valinnan huomaa helposti.Sitten liian myöhään, kun huonot ovat jo housuissa.
Turhan aikaista pystyy arvioimaan kellarin lämpömittarista ja sääennustuslaitosten tiedotteista.
Pitkän ajan ennusteet varsinkin ovat nykyisin arvokkaita tällaiselle mielenterveyspuutarhurille. Lumen tulo ei yllätä ihan helposti. Pienen sadon ehtii hätätilassa korjaamaan kymmenessä vuorokaudessa.
Taloudellista tappiota ei minun tiluksilla juurikaan tulisi edes täyskadosta, pahaa mieltä kylläkin.
Nyt on syksy jo niin pitkällä, että kasvukausi alkaa olla auttamatta ohi. Sadonkorjuuta hidastaa siis lähinnä henkilökohtainen laiskuuteni, jos ei omaa saamattomuuttani huomioida.
Ja lähipiirini saattaa muistuttaa minua vielä eräästä piirteestäni, taipumuksestani priorisointivirheisiin. Teen joskus oikeita asioita väärässä järjestyksessä, vääriä asiota oieassa järjestyksessä, mutta yleensä vääriä hommia väärillä vuoroilla. Oikein teen vain vahingossa. Harvoin.
Tämä pitkä alkulälly oli ihan vain tarinan venytystä. Punajuurien nyppimisestä ei ole paljoa kerrottavaa. Yksinkertaista puuhaa.
Kasvit vedetään maasta, vähän putsataan enimpiä multia, leikataan varret ja pääjuuri ja lajitellaan haluttaessa eri kasoihin laadun mukaan.
Itse lajittelin kahteen kasaan: isommat ja pienemmät.
Kasvitauteja tai muita tuholaisia en huomannut vierailleen näissä kasveissani, toisin kuin esim. perunassa, nauriissa tai tomaatissa.
Ei tätä lajia tämän enempää nyt tullut kellariin vietäväksi, vajaa kakskyt litraa. Mutta eipä ollut kovin kovat odotuksetkaan. Ja jonkun verran on näitä käytetty ja keitetty jo syksyn mittaan, minä ja lapseni perheineen.
Ulkovarastossa annan näiden juuresten vielä kuivua muutaman päivän ennen kellariin kantamista. Kuiva multa ei toimi mätänemisytimenä, niinkuin kostea kura saattaisi tehdä, huonolla tuurilla.