sunnuntai 26. kesäkuuta 2011

Loimulohta

Olipa lohi mahottoma hyvvää, sano!

Sain kyläilykutsun pojaltani ja perheeltään. Mieluisa oli. Pieni ihminen ei paljoa ole kasvanut, viikossa. Ensimmäinen viikko ihmisenalulla menee yleensäkin uuden kavuvauhdin hakuun, kaikki kun on uutta. Ihan kaikki.
Paino oli pudonnut ensimmäisessä neuvolapunnituksessa, odotetusti. Seuraava punnitus on heti alkuviikosta. Silloin suunta on varmasti ylöspäin. Tuossa iässä, 8 pv, painon lisääntyminen on oikea suunta. Joskus parinkymmenen vuoden kuluttua saattaa olla toisin päin.

Sillä aikaa, kun naiset touhusivat naisten juttuja, me pojat touhuilimme keittiössä ja takapihan grillipaikalla.
Poikani loimutti lohta, minä hämmensin kasviswokkia lisäkkeeksui ja sekoittelin vihersalaattia.
  

Lohen oli poikani hankkinut lähikaupasta.
Viime syksyn juureksia minulla on, vieläkin, huolestuttavan paljon pakastimessa. Niistä osan saimme nyt hyötykäyttöön. Salaattitarpeita ja yrttejä keräilin lähtiessäni pihamaaltani.

Wokin osaluettelo oli, muistaakseni, tällainen:

Syksyllä esikypsennettyjä pakastejuureksia:
- Porkkanaa pikkupussillinen (vajaa litra)
- Punajuuria samoin
- Lanttu-naurisseosta samoin
- Kyssäkaalta samoin
- Broccolia eli parsakaalta samoin
- Omenaa samoin
Tuoreita yrttejä:
- Rakuunaa 1 osa
- Oreganoa 1 osa
- Basilikaa 1 osa
- Pinaattia 1 osa
- Thaibasilikaa 1/2 osaa
- Timjamia 1/2 osaa
- Salviaa 1/2 osaa
Yhteensä, pieneksi silputtuna, yrttejä oli n. 2 dl
Kastike
- 3 rkl soijakastiketta
- 3 rkl Balsamikoa
- 3 rkl vettä
- 3 rkl sokeria
- 3 rkl maizenaa.

Vihersalaattiin tuli
- Lehtisalaattia (5 osaa)
- Parsasalaattia (3 osaa)
- Pinaattia (2 osa)
- Persiljaa (2 osa)
- Oreganoa(2 osaa)
- Basilikaa (1 osa)
- Tomaattia ( 3 osaa)
- Avomaan kurkkua (2 pientä, kevään ensimmäiset)
Tomaatit olivat kaupasta, omat ovat valitettavasti vasta kukalla.

Tuo parsasalaatti on uusi kokeilu, ja onnistunut. Maku on mieto, lähellä peruslehtisalaattia. Rakenne on jämäkämpi, eli helppo kerätä, pestä ja käsitellä. Se kestää hyvin hellettä ja kuivuutta, ei kelpaa ensimmäisenä etanoille (hyökkäävät ensin lehtisalaattiin, joten sitä kannattaa laittaa lähistölle, niinkuin minulla, sattumalta, nyt tuli). Muoto on suikeanpuikea, vähän kuin anopinkieli. Mutta muoto ei haittaa, muuten on hyvä viherkasvi.

Salaatti onnistui ihan OK.

Vokki ei oikein onnistunut.
Tuoreista juureksista tulee paljon parempi sörsseli kuin pakasteista. 
Muutakin muuttaisin ensi kerralla; kastikkeeseen pitäisi saada lisää makeutta. Hapanimelä valmiskaastike on koettu ja hyvä lisä, mutta sitä emme hoksanneet varata. Idea tästä ruokalajista tuli niin yllättäen. Hunaja voisi myös toimia. Lisää makua yrteistä myös kaipasin, ainakin basilikaa enemmän, ehkä myös timjamia. Tomaattimurska myös luultavasti toimisi. Ja pippuri ihan vain unohtui. (kannattaa lisätä jämiin, sukulaiset). 
Sokeriherne tässä wokissa olisi ehdoton. Nyt ei sattunut olemaan sitä. Ensi kerralla sitten.
Kommentteja ja ehdotuksia lisämausteista ja -yrteistä ottaisiin mielelläni vastaan.

Kala ei tuosta enää paranisi. Tarkkaa reseptiä en tiedä, mutta arvaan:
- Puolikas lohi
- Pintaan suolaa, pippuria ja sitruunan mehu
- Tilliä johonkin väliin?
- Loimussa se kypsyi runsaan puoli tuntia. Yläpään nahkapuoli vähän kärventyi, mutta nahkaahan ei ollut tarkoituskaan syödä. Kypsyysaste kalalla oli juuri  sopiva.
Korjaa ja täydennä, mestariloimuttaja, pliis, jos arvasin väärin.
Tältä se näytti sitten kun saimme sen halsterista irti. Lievää väkivaltaa käytimme, ulkonäkö vähän kärsi, mutta maku ei.

Tässä vaiheessa oli jo niin nälkä, että emme muistaneet ja malttaneet ottaa kuvia kattauksesta. 
Lisäksi nuori neiti vei ansaitusti osan huomiostamme.