torstai 25. elokuuta 2011

Ja edelleen säilöntäpakastusta

Parsakaali eli broccoli pyrki kukkimaan. Nuput olisivat sen parasta syötävää osaa. Kiireellä säilöön siis. Sekaan keitin sokerihernettä.
Keitto näille kasveille on tarpeen. Raakana pakastettuun kasviin tulee kitkerä maku. On tälle ilmiölle selityskin, mutta tarkkaan en sitä nyt muista. Jotenkin solu jatkaa elämäänsä pakkasessa, joten se pitää tappaa nopealla, muutaman minuutin, kiehautuksella.
Jotta annospussiin tulisi täytettä, pilkoin samaan sekoitukseen vielä kesäkurpitsan. Niitäkin vielä pukkaa pihasta, ylisuuriksi kasvavat huomaamattani.
Kun talvella näitä pataan pistän, voin lisätä mieleni mukaan muita raaka-aineita joukkoon. Niinkuin omenaa, porkkanaa, punajuurta, lanttua, sipuleita, yrttejä, lihapuolta (kaupasta ostettavaa) jne. Jotta saisin kasaan tavallisen, kymmenen litran, kerta-annoksen.