En tiedä oikeaoppista säilöntätapaa enempää kuin korjuuaikaakaan, mutta teen samoin kuin viime vuonna:
Nyt marjat ovat vihreitä ja jo kovia, muutamat harvat ruskeita, mutta nekin vielä tiukasti kiinni varsissa. Olisivatkohan saaneet vielä kypsyä, enpä tiedä. Vai olisivatko ylkypsyneet, varisseet tai vaikka mädäntyneet maahan. Lakoontunut kasvustoni oli, lienee tälle lajille ominaista näin pitkänä.
Kannattaisi varmaan ottaa asioista selvää eikä arvailla, mutta yritys-ja-erehdysmenetelmä on minusta mielenkiintoisempi ja tutumpi. Ja kokeilinhan minä tätä menetelmää ja ajoitusta jo vuosi sitten. Hyvin säilyivät, makua oli vähintään ostoyrttien veroisesti.
Menetelmäni on yksinkertainen: leikkasin varret tyveestä poikki ja toin ne pöydälle kuivumaan, marjoineen.
Tuossa on jotain parikymmentä vartta, yhden rivimetrin, n. puolen neliömetrin sato. Desilitra tai pari siitä saattaa tulla marjoja, kunhan kuivuvat vielä.
Yritelmäni on kuivattaa marjat ilmavasti, kun ovat vielä kiinni varsissa. Jos sattuvat olemaan vielä keskenaikaisia, niin saavathan ne vielä imeä makuja varsistaan ja jatkaa jälkikypsymistään jonkin aikaa.
Kun varret lakastuvat, nypin marjat irti ja laitan lasipurkkiin. Purkin sitten keittiökaappiin talteen talven tarpeita varten.