perjantai 19. elokuuta 2011

Omenapuolukkasose

Väitetään, että tänä vuonna tulisi huonosti omenaa kotipuutarhoihin. Ei minulle. Ihan olen taas ylityöllistetty iltasilla, kun yritän pelastaa puusta pudonneita hedelmiä pilaantumasta. Väärin kasvatettu kun olen, eikä hyvää ruokaa saisi heittää tunkiolle, niin siitä saan kärsiä.

Toista ämpärillistä oli omenoita taas tippunut puusta, ne keitin iltasella ja alkuyöllä. Mausteeksi laitoin tällä kertaa viime vuoden puolukoiden loput, n. 3 litraa. Kohta uudet puolukat kypsyvät, joten vanhat joutivat soseeseen, ei tunkiolle.

Tyttäreni ja vävyni Tamperelaisina ovat kehuneet tätä Om-pu-sosetta hyväksi mustan makkaran kyytipojaksi. Mahtaneeko kelvata enää, kun tietävät ylivuotisia puolukoita tähän keitokseen minun käyttäneen.

Turhankin täysi kattilallinen sattui tulemaan, varovainen piti olla kiehutuksesssa ja soseutuksessa.
Resepti on lähes sama kuin omena-kurpitsa-raparperisoseessa, kurpitsa-raparperin tilalla on vain puolukkaa.
Omenan ja puolukan tilavuussuhde soseutettuna lienee n. 70 / 30 %. Siksi annoin tälle seokselle nimen Ompusoe 70/30.

Mittasuhteet soseissa eivät ole ollenkaan tarkkoja.Näitähän voi tehdä melkein mistä kasveista vain, tai sitten sekoitteista. Joskus olen keittänyt soseen pelkistä omenoista, samoin raparperista. Puolukkaa olen keittänyt hyytelöksi; sose, marmeladi tai hillokin puolukasta ovat tunnettuja herkkuja.
Kannattaa kokeilla. Jos tekee tällaisia pieniä koe-eriä, niin eihän siinä pahasti pieleen voi mennä, vaikka ei aina ihan nappiin osuisikaan.

Tällainen annos tuli tällä kertaa:
Hyvää on, ei maistu vanhalle puolukalle. Eivät olleet pilaantuneita, puolukka säilyy hyvin omassa mehussaan kellarissa.