keskiviikko 17. elokuuta 2011

Omena-kurpitsa-raparperisose

Omenat tippuvat. Kypsiäkin jo alkavat olla. Madonsyömät, ainakin suurin osa, ovat jo tippuneet. Säilöntäaikaa.
Kesäkurpitsat kasvavat jättisuuuriksi, ja samalla sisältä pehmeiksi, syömäkelvottomiksi, jos vain antaa kasvaa.

Yhteishyvän välissä oli kesakurpitsa-omenamarmeladin ohje. Sitä vähän mukailin ja keittelin pienen, 10 litran koe-erän Omekura-sosetta koekeittiössäni eilen illalla.
Koska saunan seinustalla on vielä raparperia, korvasin malliohjeen sitruunan sillä. Happamia ovat molemmat maustekasvit.
Hillosokerin vaihdoin tavalliseen kidesokeriin.Omenasose sopii hyvin aamupuuron mukaan. Sose leviää puuron päälle mukavammin kuin marmeladi.

Tässä koe-erä keittyy.
Aineet olivat:
- n. 1,5  kg raparpera, kuorittuna ja paloiteltuna
- n. 1,5 kg kesäkurpitsaa, kuorittu, siemenet ja sisäosan pehmeä mössö poitettu, paloiteltu pieniksi
- n. 3 kg omenaa, siemenkodat ja madonsyömät poistettu, paloiteltu
- n. 0,5 l vettä
- n 1,5 kg sokeria.

Puhdistin ja paloitttelin kasvit eri astioihin. Veden ja raparperit laitoin ensin kattilaan, ja kuumensin kiehuvaksi koko ajan hämmentäen pohjaanpalon pelossa. Lisäsin kurpitsat ja taas kuumennus kiehuvaksi. Sitten omenat ja kiehutin kymmenisen minuuttia. Sitten lisäsin sokerin ja kuumensin kiehuvaksi. Katkaisin virran ja annoin keitoksen muhia kuumassa vielä kymmenkunta minuuttia.
Lopuksi survoin seoksen soseeksi sauvasekoittimella. Sitten kauhoin soseen pakastusrasioihin.

Tänä aamuna testasin sosetta kaurapuuron seuralaisena.
Hyvin sopivat yhteen. Minusta oli parempaa kuin pelkkä omenasose, ainakin vaihteeksi.
Sokeria reseptissäni on runsaanlaisesti, siis minun maun mukaisesti. Vähemmän makeaan tottuneet voisivat jättää sokerimäärän yhteen kiloon. Ainakin jos sosetta ei aiota säilöä kovin pitkään jääkaapissa tai kellarissa. Pakastaminenhan ei tarvitse sokeria säilöntäaineena.

Sen verran hyvää soseesta tuli, että keitin tänä iltana samanlaisen satsin. Kattilan koko rajoitti tämänkin erän vaivaiseen kymmeneen litraan.

 Ja "huomenaamuna" maistelin taas aamupuurolla uudempaa sose-erää. Saman makuista on kuin edellinenkin koekeitos.
Yli yön rasiat jäähtyivät pöydällä, pakastimeen ovat matkalla.