Avomaan kurkut ovat hyviä tuoreena. Joko vihreässä salaatissa, tai niinkuin yleensä itse laiskuuttani syön, kurkun päästä haukaten muiden salaattiainesten välissä, ruokailun yhteydessä.
Mutta. Näin syksyllä niitä tulee liikaa. Ainakin tänä kesänä. Ja jotenkinhan ylijäämää pitää yrittää pelastaa. Yksinkertaisinta mahdollista säilöntätapaa kokeilin (lauantaina). Etikkakurkkua valmissäilötepussin aineilla ja ohjeilla.
Siihenhän tarvitaan seuraavat aineet:
Kurkkuja n, 4 kg, vajaa ämpärillinen
Säilöntäainepussi
Väkiviinaetikkaa 7 dl
Sokeria n. 500 g
Vettä 2.5 l
Mustaherukan lehtiä
Kurkut pestään huolella ja pilkotaan. Minä viipaloin ne tällaisella kampikoneella, toimi hyvin.
Sitten sulloin ne pestyihin ja Atamonilla desinfioituihin lasipurkkeihin.
Seuraavaksi keitin säilöntäliemen, jota tuli melkein puolet liikaa.
Kastoin pestyt mustaherukan lehdet kiehuvassa mausteliemessä. En tiedä olisiko tämä ollut tarpeen, mutta arvelin sen tappavan jotain pöpöjä.
Sitten kaadoin säilöntäliemen kurkkujen päälle, purkit täyteen. Päällimmäiseksi laitoin muutaman herukan lehden kuhunkin purkkiin. Sitten vielä muovikelmu päälle ja kansi tiukasti kiinni. Muovikelmun pitäisi hidastaa
peltikannen ruostumista.
Ja lopuksi säilökkeet kellariin jäähtymään ja kypsymään. Parin viikon päästä niiden pitäisi olla valmiita.