sunnuntai 18. syyskuuta 2011

Yrttejä talvisäilöön

Pakkasta oli luvassa jo viime yöksi. Siksi keräsin hallanaroiksi luulemiani yrttejä jo eilen suojaan sisätiloihin. Aikaisemminkin olisin jo voinut niitä säilöä, mutta kun....
Toki olen jotain säilönyt jo aikaisedmminkin. Tillit alkoiivat kukkia, joten osasta niistä tuli kruunutilliä, osasta pelkkää tilliä talveksi. Osan kuivasin, osan pakastin.

Tällaisen kasan keräsin tällä kerralla:
Takimmaisena on rakuuna, edessä vasemmalta basilika, oregano, rosmariini ja salvia.
Huuhtelin yrtit eilen illalla ja kasasin kekoihin pöydälle valumaan.

Tänään olikin käsitöitä moneksi tunniksi. Irrottelin lehdet varsista ja valkkasin mukaan vain lakastumattomat lehdet. Maustekäyttöön kelpuuttamani yrtit pussitin pakastuspusseihin. Pusseista puristin ilmat ulos leikkuulaudalla pöytää vastan. Uskoisin yrttien säilyvän parempina vähähappisissa oloissa. Lisäksi, ilmaa ei kannata säilöä. se säilyy ihan yhtä hyvänä ilmakehässä vapaanakin. Eikä suotta täytä pakastinta.

Pusseja tuli tämän verran:
Kynä tuossa kasan vieressäon ihan vain mittatikkuna, olisikohan se noin desimetrin pituinen.

Korianterit ovat vielä kuivumassa keittiön työpöydällä. Kyllä ne olisivat jo puintikunnossa. Irroittelen marjat varsista tässä lähiaikoina, sormin, ja tiputtelen ne lasipurkkiin.

Maahan jäi vielä  ainakin persilja ja timjami. Nehän kestävät pikku pakkastakin. Pyrin säilömään nekin heti kohta, tai ainakin ensi tilassa.