sunnuntai 17. heinäkuuta 2011

Juures-jauhelihavuoka

Äidillä kävin. Liian harvoin käyn, hänen mielestään, mutta enpä vain saa aikaseksi. Yhtenä selityksenä pidän pitkää matkaa, toisena korkeaa ikääni ja siitä johtuvaa ajohaluttomuutta.
Serkkuni, jonka tapsin monien muiden vanhojen tuttujen ohella, kertoi sukuviasta, jonka hyvin tunnistin:
Jos olisin yhtä aikaansaava kuin olen saamaton, niin paljon kaikenlaista tulisi tehtyä.

Ruokaahan siellä, äidillä, tein kuitenkin. Äiti kun on niin iäkäs, vielä minuakin vanhempi, niin minulta se sujui kaiketi hiukan vähemmän vaikeasti.

Kotoani vein jotain aineita, lähimarketista ja äidin kaapeista keräilin jotain. Ja tällaista niistä emmeistä tuli:


Ruokaöljyttyyn vuokaan asettelin pohjalle juureksia, sitten muita kasviksia, niiden päälle yrttejä, sitten pannulla ruskistetun jauhelihan, kuullotetut sipulit ja purjot. Seuraavaksi reilusti japanilaista soijakastiketta, jauhettua musta- ja valkopippuria ja pari teelusikallista sokeria. Päällimmäiseksi juustoraastetta ja sitten uuniin.
Lämpöä oli reilut kaksisataa, aikaa n. puoli tuntia, eli juusto suli ja ruskistuikin hiukka.

Pohjalta lukien kasvikset olivat:
- Pakastettua, esikeitettyä porkkanaa
- Samanlaista punajuuri-lanttuseosta
- Ja vielä parsakaalta
Nämä kaikki olivat viime syksyn satoa, tämänkesäiset ovat vielä säälittävän ja työlään pienikasvuisia.
Ja sitten:
- Tuoretta kesäkurpitsaa
- Samoin tuoreita sokeriherneitä
- Pari pientä raparperin vartta (ihan vain kokeeksi ja mausteeksi. Eivät pilanneet paistosta, vaikka epäortodoksisia lienevätkin)
- Yrtteinä oli lipstikkaa, rakuunaa, basilikaa, oreganoa, salviaa ja ruohosipulia.

Vuoan paistuessa tein vihersalaatin, jonka ainekset keräilin mukaan omalta pihalta. siihen tuli
- Lehti- ja parsasalaattia
- Basilkaa
- Persiljaa
- Tilliä
- Pinaattia
- Basilikaa
- Oreganoa