maanantai 4. heinäkuuta 2011

Pähkinäinen juuresvokki

Taka-Pajulampisten kanssa kävimme siis poikani hiljattain kasvaneen perheen luona visiitillä. Raparperipiirakoista veimme tuomisina sen vähemmän huonosti onnistuneen, siis vuo'an.

Olimme luvanneet uudelle äidille ja isälle, että ruo'anlaitosta ei tarvitse huolehtia, tuomme aineksia mukana, lainaamme keittiötä ja hyvän sään sattuessa grilliäkin. Satuimme menemään hyvän sään aikaan.
Pakastintani kevensimme. Viime syksyn sadon juureksia sieltä olin varannut sulamaan jo ennakkoon: porkkanaa, punajuurta, lanttua, naurista, omenaa, kyssä- ja parsakaalta. Pihaltani keräilimme yrttejä + salaattiaineksia:
basilikaa, rakuunaa, oreganoa, salviaa, lipstikkaa, timjamia, ruohosipulia, sipulia,
+ lehti- ja parsasalaattia, pinaattia, persiljaa, basilikaa, oreganoa, avomaan kurkkuja.
Lähikaupasta ostimme matkalla jauhelihaa, maapähkinöitä, japanilaista soijakastiketta, ja juhlan kunniaksi kuplajuomaa (lasten "skumppaa", alkoholitonta siis).

Poikani toimi grillimestarina, lankonsa apukokkina, minä tyttäreni kanssa valmistimme salaatin ja miniäni lähinnä ojenteli keittiötyökaluja tarvitseville. Perheen nuorimmainen, 2 viikkoa, oli myös apuna. Nukkui rauhallisesti.
Grillausta seurailin vain syrjäsilmällä, mutta minusta se näytti menevän yllätyksettömässä, normaalijärjestyksessä:
- Jauhelihan (700 g) ruskistus, pähkinät (n. puololi kiloa) sekaan ensimmäisessä pannullisessa
- Puolet juureksista toiseen pannulliseen. Niiden lämmettyä puolet silputuista yrteistä joukkoon. Taka-Pajulampiskan annoimme, maustemestarina, maustaa vokin. Soijakastiketta meni reilu loraus, ainakin kolminkertaisesti se, mitä itse olisin laittanut. Pippuria meni myllystä samassa suhteessa. Eikä muita mausteita.
Tyttäreni käyttää siis mausteita rohkealla kädellä, minä aralla. Jos minä maustaisin ruuan ensin, tyttäreni siitten, tulisi siitä varmaan keskimääräisen normaalimausteinen.
- Kolmas ja viimeinen pannuillinen oli toisen toisinto. Jos käytössä olisi ollut superjätti-iso pannu, olisimme paistaneet nämä kaikki vaikka kerralla. Mutta normaalikokoisessa pannussa eivät reunat riitä edes viiteen litraan. Nyt tuli vokkia vähän enemmän.
Sitten kaikki samaan astiaan, sekoitus (ei ravistus).

Salaattiresepti vihersalaatissa on aina yhtä helppo: ainekset huuhdellaan, pilkotaan, laitetaan kulhoon ja sekoitetaan.

Koska meitä oli kuusi kokkia, niin olisi pitänyt tulla huono soppa. Eipä tullutkaan. Tuli hyvä vokki.