lauantai 23. heinäkuuta 2011

Kesäkurpitsavuoka

Taas on kurpitsasesonki päällä. Liikaa niitä tulee nyt hetken aikaa. Pitäisi varmaan opetella säilömään, tulisikohan niistä pikkelsiä. Pitänee googlailla ja kokeilla, jos saan aikaseksi. Tähän aikaan vuodesta kun on paljon muutakin mielenkiintoista tehtävää, aikaa vain rajallisesti ja lomakin loppuu kohta. Nyyh sille.
Sukulaisille ja naapureille tyrkytin kurpitsoita, niinkuin viime kesänäkin.
Tämä kesä näyttäisi olevan kurpitsan suhteen satoisampi kuin viime vuosi, kosteutta ja lämpöä on ollut sopivati. Ja istutukset onnistuivat yli odotusten. Kaikki taimet jäivät henkiin, toisin kuin viime vuonna.

Päivällä pähkäilin ruokalistaani tälle päivälle. Vaihtoehtoina oli voileipä ja kahvi, uudet perunat, vokki grillillä tai uunivuoka. Leipä olisi ollut helpoin ja siksi houkuttava. Perunoihin en vielä ole kyllästynyt ja kohtuullisen helppo valmiste sekin, lähes kallistuin siihen. Vokki olisi ehkä ollut parhaan makuinen, mutta työläin ulkonuotiolla tehtynä, siksi se jäi pois laskuista. Uuniruokaan tarvitsee  vaivautua kohtuullisesti, ja lisäksi uuni lämmittää huonetta samalla mukavasti. Ulkona kun on vain vaivaiset 29 astetta, sisällä (paistamisen jälkeen 25.5.

Tärkein syy valintaani oli nuukuus, kuinkas muuten. Jääkaappiin oli unohtunut avaamaton kinkkusuikalepaketti ja lisäksi siellä oli kuivumisvaaran alainen juustokimpale. Nehän pitää saada syötävään muotoon ennen pilaantumista. Ja kurpitsatkin kasvavat heti kohta ylisuuriksi, nekin pitää pelastaa vatsaan ennen kuin on myöhäistä.

Tällainan:
Hyvä, että tuli tehtyä tätä. On tämä voileipää paremman makuinen nälänsiirtäjä. Terveellisemmäksikin veikkaisin.
Osan aineksista keräilin taas pihalta, kinkku, juusto, pippuri, balsamiko, soijakastike ja ruokaöljy ovat kauupasta joskus ostettuja. Koko osaluettelo on taällä kertaa tällainen:

- Ruokaöljyä vuoan voiteluun
- Isohko kesäkurpitsa (valitsin suurimman, kohta se alkaisi höttöytyä sisäältä)
- Pari punajuurta väriksi (keskenkasvusia ovat vielä, mutta hyvän makuisia silti)
- Pari naurista
- Brokkolin eli parsakaalen kukinto. Näyttäisi alkavan kukkimaan jo kesken kasvunsa, helle varmaan syyllinen siihen.
- Sokeriherneitä pari kourallista

Mausteiksi yrttejä:
- Basilikaa ja thaibasilikaa
- Rakuunaa
- Timjamia
- Oreganoa
- Rosmariinia
- Lipstikkaa
- Ruohosipulia
- Persiljaa

Voideltuun vuokaan laitoin ensin halkaistun kurpitsan, näiden puolikkaiden väliin ja päälle muut kasvikset tikuiksi leikattuna tai paloiteltuna, niiden päälle silputut yrtit paitsi persilja, sitten pirskotin vähän balsamikoa ja soijakastiketta , pippuria myllystä reilu annos, minun makuuni, niiden päälle silpuksi leikatut kinkkusiivut ja juustoraaste. Uunin lämpöön, 225 astetta ja puolisen tuntia, lopuksi vielä persiljat päälimmäiseksi, uunista virta pois ja muhimista vartin verran.
Sitten syömään.

Ukkonen tulee päälle, pitää sulkea kone.