Tänään virittelin käyntiin vanhaa harrastustani.
Aluksi piti tietysti siivota kuntosalia, edes sen verran, että saan molemmat jalat yhtä aikaa lattiaan.
Koko huonetta en tietenkään viitsinyt siivota. Siksi rajasin kuvakulmaa vähemmän siistiin alueeseen, mutta olennaiseen.
Tässä on tärkein kuntovälineeeni salissa, höyläpenkki.
Kansakoulussa oli käteviä, seinään kiinnitettyjä ja tarvittaessa seinälle nostettavia malleja. Sellaista minäkin himoitsin. Niillä on kuitenkin niin kova kysyntä, etten silloiseen tarpeeseen löytänyt sellaista mistään. Piti siis tehdä itse. Tällainen siitä tuli.
Höyläpenkin pitää olla tukeva. Ja sen pitää pysyä paikallaan, vaikka höylällä kovemminkin siihen nojaa. Siinä pitää olla joko riittävästi painoa tai sitten sen pitää olla kiinni huoneessa, seinässä tai lattiassa. Tässä on painoa.
Penkin alla on säilytystilaa, laatikot ja kaappi. Niihin saa tarvittaessa lisäpainoja.
Penkin korkeuden pitää olla sopiva. Usein penkki on liian matala. Selkä suorassa pitää pystyä höyläämään. Kyynärvarsi pitää tulla vain vähän alaviistoon höylättäessä. Kyynärpääni on n. 5 tuumaa korkeammalla kuin tämän penkin kansi.
Lisälaitteita kehittelin tarpeisiini.
Ensin tarvitsin pitkien lautojen höyläämiseen jatkoa. Vähän huonosti se tässä näkyy, ehkä joskus tulevien kirjoitelmien kuvissa paremmin.
Laite on tietysti yksinkertainen,. minun tekeleeni kun on. Lankussa on tapin reikiä tasajaolla, toinen pää kiinni penkissä, toisessa päässä tukijalka.
Pyörösahalle tarvitsin ohjaimen, se on kiinni penkissä ja tuossa jatkolankussa.
Epämääraisiä puita, vaikkapa pyöreitä pöllejä en oikein käsivaralla osaa sahata suoraan lankuiksi tai rimoiksi. Apuväline on apuna tässä hommassa.
Tärkein osa siinä on suora taso, jota pitkin sahaa työnnän. Tasolla pitää olla suora kynnys, jota vasten nojaan, jotta saan suoran railon.
Tasona on vanerisuikale, johon kynnykseksi liimasin toisen, kapean vaneririman. Vaneri ohuena levynä ei vie sahaussyvyyttä kohtuuttomasti, jos paksua pölliä halkaisen.
Vaneritason liimasin kakkosneloseen tukevuuden vuoksi. Ja kakkosneloseen sain kiinnitettyä kiinnityskorvakkeet, joilla koko ohjain on kiinni höyläpenkissä.
Halkaistavan pöllin saan kiinni höyläpenkkiin normaaliruuvisysteemillä. Tarvittaessa pölliä voi sahata kahdesta suunnasta, jos saha ei ulotu läpi vain toisesta suunnasta sahaten..
Alakuvassa höyläpenkillä lepää tuollainen kahtaalta sahattu lankku mallina.
Sirkkelöinti ei ole kovin tehokasta kuntoilua. Höylääminen käsihöylällä kyllä on. Ja mielenkiintoista. Yksinkertaista hommaa. Sopii hyvin yksinkertaiselle miehelle, taikka vaikkapa sen kuvalle.